TÜRKİYE ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde beklentilerin üzerinde yüzde 5.9 büyüdü. Büyümeye en fazla katkı vatandaşın tüketiminden geldi ancak önceki çeyreklere göre katkının payı geriledi. Yatırımlarda hızlanma görülürken, dış talebin büyümeyi düşürücü etkisi de azaldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Programımızın öngörüsü dahilinde büyümede daha dengeli bir kompozisyona doğru yol alıyoruz” dedi.
KİŞİ BAŞI GELİR 12 BİN 449 DOLAR
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye ekonomisi 2023 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.9 büyürken, mevsimsel düzeltilmiş GSYH büyümesi bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.3 oldu. İlk dokuz ayda büyüme yıllık yüzde 4.7 oldu. Türkiye ekonomisinin büyüklüğü yılın üçüncü çeyreğinde 7 trilyon 681 milyar lira, cari fiyatlarla ise bazında 295 milyar 815 milyon oldu. Üçüncü çeyrek itibarıyla yıllıklandırılmış milli gelir 1 trilyon 76 milyar dolar seviyesine geldi. Kişi başı milli gelir nüfus projeksiyonları bazında yapılan hesaplamaya göre üçüncü çeyrek itibarıyla 12 bin 449 dolara yükseldi.
YATIRIMLARIN KATKISI 3.4 PUAN
Toplam yatırım harcamalarında artış yüzde 14.7 olurken, bunun ekonomik büyümeye katkısı 3.4 puan oldu. Yatırımlar kaleminden 2021 ikinci çeyreğinden bu yana en güçlü katkı geldi. İhracat yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1.1 büyüdü, pozitif katkısı 0.27 puan oldu. İhracat son üç çeyrektir büyümeyi aşağıya çekiyordu. İthalat ise yüzde 14.5 artış gösterdi, büyümeyi 2.86 puan geriletti. Net dış ticaretin büyümeyi düşürücü etkisi ise 2.6 puan oldu. Stoklar da büyümeyi 3.29 puan aşağıya çekti.
SANAYİDE POZİTİF BÜYÜME
Son dört çeyrektir yıllık bazda daralan sanayide yüzde 5.7’lik büyüme, ekonomiye 1.01 puanlık katkı verdi. İmalat sanayi ise yüzde 6.2 ile güçlü bir büyüme gösterdi. İmalat sanayinden ekonomik büyümeye katkı 0.95 puan olarak hesaplandı. Hizmet sektörü geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4.3 büyürken, toplam büyümeye katkısı 1.08 puan oldu. Bilgi iletişim yüzde 1.7, gayrimenkul yüzde 2.7, kamu yönetimi yüzde 3.6, vergi ve sübvansiyonlar ise yüzde 16.5 büyüdü. Üçüncü çeyrekte sadece mesleki idari ve destek hizmetleri yüzde 2.5 daraldı. İnşaat sektörü yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 8.1 büyürken ekonomiye katkısı 0.38 puan oldu.
‘BÜYÜMENİN TEMELİNİ GÜÇLENDİRECEĞİZ’
– Uygulanan dezenflasyon programının olumlu etkilerini gördüklerini belirten Şimşek, “Yatırımcı güveni arttı, ülkemizin risk primi düştü, uluslararası sermaye girişi başladı, rezervlerimiz güçlendi ve kur oynaklığı azaldı” dedi. Büyümede daha dengeli bir kompozisyona doğru yol aldıklarını kaydeden Şimşek, “Uyguladığımız politikalarımıza; enflasyon ve cari açıkta kalıcı düşüş ve makro-finansal istikrar sağlanıncaya kadar devam edeceğiz. Böylece sürdürülebilir yüksek büyümenin temelini güçlendireceğiz” dedi.